Toimiva keittiö – avain puhtaaseen ruokaan

Mitä se terveys oikein on?

Mitä sinä ajattelet, kun ajattelet terveyttäsi? Luultavasti mieleesi tulee sellaisia asioita kuin liikunta ja terveellinen ravinto. Mutta riittävätkö ne yksin? Ja kuinka pitkälle määräysvalta oman terveytemme suhteen ulottuu?

Kun Maailman terveysjärjestö WHO aikoinaan pohti terveyden määritelmää, päätyivät he toteamaan sen olevan täydellinen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tila. Tämä tapahtui vuonna 1948. Sen jälkeen on moni asia muuttunut.

Nykyisin ei näin kovien tavoitteiden asettamista suosita. Tämä ei tietenkään tarkoita, etteikö hyviin tavoitteisiin kannattaisi tähdätä. Ne vain eivät sovi kaikille. Niinpä WHO:kin on päätynyt määrittelemään terveyden ihmisen kyvyksi sopeutua ja selviytyä päivittäisestä elämästään.

Tässä sopeutumisessa olennaista on puhtaus – niin henkilökohtaisen hygienian kuin vaikkapa syödyn ruuan puhtauden kannalta – samoin kuin käytön mukavuus. Hyvän elämän oppiminen on helppoa jos siihen vain on oikeanlaiset puitteet.

Vesipisteen toimivuus takaa puhtaan ruuan

Moni on oppinut valitsemaan kaupasta kotimaisia ja puhtaita tuotteita ja valmistamaan niistä terveellistä ruokaa. Tässä välissä on kuitenkin yksi asia joka helposti unohtuu. Aivan yhtä tärkeää kuin ruoka on tila jossa sitä valmistamme.

Keittiö on yleensä kotimme eniten käytetty ja siten tärkein työpiste. Siihen kuuluvat liesi, valmistustasot, kuten myös keittiöhana ja tiskiallas. Etenkin huomiota kannattaa kiinnittää hanaan. Käytämme sitä jatkuvasti, päivittäin. Ei ole yhdentekevää millainen se on tai miten sitä huollamme.

Hanan valinnassa oleellista on sen helppokäyttöisyys. Yleensä ottaen kannattaa keittiöön valita kääntyväputkinen hana. Mitä hanan säätöihin tulee, ovat yksivipuiset suosituimpia. Joihinkin keittiöihin saattaa silti esteettisistä syistä sopia paremmin kaksivipuinen. Vipujen määrä ei sinänsä helpota tai vaikeuta hanan käyttöä.

Sen sijaan hyötyä saattaa olla älyhanasta. Syyt ovat yksinkertaiset. Vesi tulee sopivan lämpöisenä ja veden tulo lakkaa, kun hanaa ei käytetä. Näin on mahdollista säästää vuositasolla isojakin summia rahaa vesilaskuissa.

Olipa keittiöhana minkälainen tahansa, oleellista on pitää se puhtaana. Parhaiten tämä onnistuu, kun tekee puhdistamisesta osan päivittäistä rutiinia.

Menetelmä on yksinkertainen: mietoa puhdistusainetta liinaan ja sillä sitten yksi kerrallaan käydään läpi kaikki hanan osat. Lopuksi keittiöhana kannattaa kuivata. Näin vältetään bakteerien pesiytyminen siihen.

Kun hana-asia on kunnossa, voi hyvillä mielin palata takaisin vihannesten pariin. Kädet on tietysti syytä pitää puhtaina. Kaikki vihannekset on syytä huuhdella juoksevalla haalealla vedellä. Silloinkin kun kuoria ei ole tarkoitus syödä. Näin varmistetaan etteivät bakteerit leviä kuoresta itse ruokaan.

Liikaa ei vihannesten ja hedelmien bakteereista kannata kuitenkaan huolestua. Etenkin EU:ssa tuotetut hedelmät ja vihannekset ovat yleensä ottaen turvallisia syödä. Tämä tiukkojen direktiivien vuoksi.

Terveys koostuu monista palasista

Terveys on toki paljon muutakin kuin vain puhtautta. Liikunnan ja sosiaalisten suhteiden ohella puhdas ja terveellinen ruoka on kuitenkin yksi kokonaisvaltaisen terveyden tärkeimpiä pilareita. Ei ole siis yhdentekevää millaiset keittiötilat kodissa on. Puhdas ja toimiva vesipiste on tärkeä etappi matkalla kohti puhdasta ja terveellistä ruokaa.

mts_blogging