Mikä tekee avantouinnista terveellistä?

Avantouinti ei ole mikään uusi asia, se on tullut jäädäkseen ja se on ehkä suositumpaa kuin koskaan. Avantouinnista sanotaan, että se on vanha luonnonparannusmenetelmä ja sitä käytetäänkin edelleen itsehoitokeinona. Monille se on uusi extreme-laji, jolla voi mitata oman rohkeuden rajoja, kylmänsietokykyään ja saada lisäksi huippuelämyksiä. Huippuelämykset syntyvät kauniista luonnosta ympärillä, sekä puhtaasti itsensä voittamisesta. Kuka ei olisi tyytyväinen itseensä, kun uskaltaa astua kylmään veteen ja kastautua, vaikka henki meinaa salpautua? Monille herää kysymys, mikä avantouinnissa voi viehättää kerta toisensa jälkeen, että siihen jää koukkuun? Tässä muutamia ihmisten kokemia tuntemuksia avantouinnin jälkeen.

Virkistyminen

Moni kuvailee oloa avantouinnin jälkeen todella virkeäksi ja silti samalla rentoutuneeksi. Toiset ihmiset haluavat käydä avannossa aikaisin aamulla ilman saunaa, toiset taas saunovat mieluusti ennen ja jälkeen avantouinnin. Lämpötilanvaihtelu voi joskus rasittaa sydäntä, josta voit lukea lisää tietoa tästä jos olet huolissasi ennen lajin aloittamista, onko laji turvallinen.

Missä harrastaa?

Avantouintia voi harrastaa missä tahansa, missä jäähän saa tehtyä turvallisen aukon, jossa kastautua. Kylmäuintia on Suomessa mahdollista harrastaa ympäri vuoden, ainoastaan kesällä vesi lämpenee vaihtelevasti eri paikoissa. Mikäli tekee itse aukon jäähän, se on syytä tehdä lähelle laituria tai rantaa ja huolehtia siitä, että avannosta pääsee turvallisesti pois. Avantouintiin on myös myytävänä erityisiä kenkiä, joilla askeltaminen kylmässä ei tunnu ikävältä eikä jalka tartu jäähän kiinni.

Suomessa on myös olemassa jääuintiseuroja, joilla on säännöllisiä avantouintiaikoja saman mielisille avantouimareille. Yksin ei siis tarvitse harrastaa, vaan voi harrastaa hyvinkin laadukkaissa tiloissa. Vuorot on usein jaettu naisille ja miehille erikseen ja seuran jäsenyydestä, sekä avantouinneista peritään pieni maksu. Seuraan ei tarvitse liittyä, vaan voi myös käydä kokeilemassa vaikka kerran, olisiko avantouinti se oma juttu! Lisää liikunnasta osana terveellistä elämäntyyliä voit lukea jossa laajasti tietoa liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta.

mts_blogging