Rakenna oma kuntosali kotiin

Aina ei jaksa lähteä kuntosalille. Silloin onkin kätevää, jos kuntosali löytyy jo valmiiksi kotoa.

Kotiin tehdyn jumppasalin rakentaminen onkin jo käyty läpi, mutta kuntosali on askel seuraavalle tasolle. Tilaa ei välttämättä tarvitse olla kovin paljoa, sillä kuntosalin voi rakentaa vain muutaman laitteen varaan. Toisaalta jos sisältä ei löydy tarpeeksi tilaa, voi kuntosalilaitteet viedä vaikkapa lämpimään autotalliin. Kaikista tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että paikka, jossa kuntoillaan, on lämmin. Kylmässä ilmassa treenaaminen voi saada aikaan revähdyksiä.

Sijoita muutamiin tärkeimpiin laitteisiin

Kuntosalilaitteita on moneen lähtöön. Kotikuntosalilla niitä kaikkia ei tarvita, vaan riittää, että kotoa löytyy ainakin muutamia tärkeimpiä laitteita. Kuntopyörä ja juoksumatto ovat tärkeitä kuntosalilaitteita, joilla voi treenata monia eri lihaksia. Monet treenit perustuvatkin juuri kuntopyörällä tai juoksumatolla treenaamiseen, joten ainakin näihin kahteen laitteeseen on hyvä panostaa. Mitä useammilla ominaisuuksilla varustettu laite on kyseessä, sitä tehokkaampia treenejä on myös luvassa.

Jos painonnosto on itselle mieluista puuhaa, voi kotikuntosalille hommata painonnostotangon sekä eri painoisia rautoja. Painonnoston kanssa on kuitenkin tärkeää, että harjoittelu aloitetaan ensin kevyillä painoilla. Näin lihakset saadaan lämmitettyä ja siten voidaan ehkäistä revähdyksiä ja venähdyksiä. Tällaista alkulämmittelyä varten on hyvä hommata joko käsipainoja tai kahvakuulia. Molemmat sopivat myös moniin muihin harjoitteisiin. Koska sekä käsipainot että kahvakuulat ovat kohtalaisen edullisia, voi niitä hommata useammankin painoisia. Näin jokaiseen treeniin löytyy taatusti sopivat painot. Käsipainot ja kahvakuulat kannattaa sijoittaa omille hyllyilleen, jolloin ne eivät ole tiellä muiden treenien aikana. Hyllyt voi ostaa valmiina tai rakentaa itse. Kaiken tarvittavan rakentamiseen saa Byggmaxista.

Panosta lattian materiaaliin

Parhaiten treenaaminen onnistuu hyvällä, tasaisella ja joustavalla alustalla. Kotikuntosalin lattiamateriaaliksi voi siis valita esimerkiksi laminaatin tai muovimaton. Molemmat näistä antavat samalla hyvää tukea koko keholle erilaisten harjoitteiden aikana. Lattia ei saa koskaan olla liukas, sillä se lisää loukkaantumisriskiä. Toisaalta kuntosaliharjoitteita tehdään yleensä sisäkengät jalassa, jolloin kengät tarjoavat ylimääräistä pitoa.

Jos kuntosali rakennetaan kerrostaloasuntoon, kannattaa silloin huomioida naapurit. Paras lattiamateriaali näissä tilanteissa on sellainen, jossa on vaimennus. Näin kuntoilun äänet eivät häiritse naapureita ja kuntoilla saa kaikessa rauhassa juuri silloin, kun haluaa. Toisaalta sama pätee myös omakotitaloon. Kuntosalista voi muutenkin tehdä äänieristetyn. Se onnistuu helposti laittamalla äänieristeitä ainakin osittain seiniin ja oveen. Näin kotikuntosalilta kantautuva meteli saadaan minimoitua, jolloin kaikilla on rauha asua ja elää rauhassa.

mts_blogging