Kuinka saada koti pysymään siistinä viidellä eri vinkillä

Oletko tuskaillut sen asian kanssa, että et saa kotiasi pysymään siistinä ja ehkä miettinyt, miten muut tekevät sen? Toki kaikilla ihmisillä on tarve siivota ennen vieraiden tuloa, mutta ehkä joku kodissasi häiritsee sinua, koet ehkä että et saa hallittua tavaramäärää tai että joku huone vaatii jatkuvaa siivoamista ja näyttää silti sotkuiselta? Näillä viidellä vinkillä onnistut varmasti! Muista antaa muutokselle aikaa pitäen mielessä sen että se on kuitenkin aivan mahdollista! Lisää tarvittavista välineistä jos haluat tietää niistä enemmän.

1. Tavaroiden radikaali vähentäminen

Kotia ei voi saada pysymään siistinä, jos tavaraa on liikaa. Nykyisin kaikilla ihmisillä alkaa olla liian paljon tavaraa. Joitain tavaroita voi myös olla vaikea saada kaupaksi, mutta kannattaa yrittää! Hyvä tapa käydä tavaroita läpi on käydä niitä esimerkiksi ryhmä kerrallaan; kuten kengät, paidat, kirjat tai sitten huone kerrallaan. Mieti jokaisen tavaran kohdalla, tarvitsetko esimerkiksi yhtä monta hiusharjaa, vai riittäisikö yksi? Aiotko todella lukea kirjan, johon ajattelit palata uudestaan ja uudestaan, vai voisiko sen tarvittaessa hakea kirjastosta?

Mikä parasta, ylimääräisten tavaroiden myymisestä voi saada todella mukavaa tiliä. Jotkut ylimääräiset tavarat ovat sellaisia, joita voi olla hyvin vaikea saada edullisestikaan myytyä, mutta jotka voi silti lahjoittaa tarvitseville. Tällaisia tavaroita ovat erimerkiksi kirjat, vuodevaatteet, pyyhkeet tai hieman vanhanaikaiset tavarat, joille on tullut kaupoissa korvaavia uudenaikaisempia tuotteita. Jos sinusta tuntuu, että energiaa tavaroiden läpikäymiselle ei tahdo löytyä, muista että sinua odottaa se palkinto, että kotiasi on jatkossa todella paljon helpompi siivota. Lehtikasat ja ylimääräiset tekstiilit keräävät myös todella paljon pölyä.

2. Kaikille tavaroille oma paikka

Kun olet saanut karsittua tavaramäärää, luo jokaiselle esineelle oma paikkansa. Mieti se niin tarkasti, että puhelimien latureille on oma paikkansa, käsilaukulle ja avaimille – jopa kaikelle pienille tavaroille. Laita ylimääräiset lehdet heti kierrätykseen ja ne, mitkä haluat lukea myöhemmin omalle paikalleen esimerkiksi vetolaatikkoon. Koti pysyy huomattavan siistinä, kun kaapit eivät enää pursuile, eivätkä irtotavarat ajelehdi pöytätasoilla.

3. Keittiön siivous ennen nukkumaanmenoa

Käy keittiö pikaisesti läpi ennen kuin olet jo liian väsynyt siihen. On aivan sallittua rentoutua illalla katselemalla televisioita tai lukemalla, mikä itseäsi rentouttaa parhaiten, mutta hoida keittiö sitä ennen. Laita käytetyt astiat koneeseen, pyyhkäise pinnat, laita tavarat paikoilleen. Aamulla keittiö on valmiiksi siisti ja se on helpompi pitää siistinä. Taika on siivota keittiö ennen kuin on jo liian väsynyt siihen.

4. Käy lasten lelut säännöllisesti läpi

Jos perheessäsi on lapsia, käy heidän lelunsa säännöllisesti läpi. Tämä kannattaa ehkä tehdä yhteistyössä lapsen kanssa, joskin lasten kärsivällisyys on hyvin paljon lyhempi jolloin saatat päätyä joka tapauksessa viimeistelemään siivouksen yksin. Lasten leluissa on paljon särkyviä osia, joten voit heittää pois sellaiset lelut joita ei voi enää korjata. Askarteluista suurin osa on sellaisia, mitä ei tarvitse säästää, niistä voi ottaa halutessaan valokuvan. Lelut, joilla ei enää leikitä voi viedä kierrätykseen.

5. Imuroi hiekka joka päivä

Etenkin perheisiin, jossa on lapsia ja kotieläimiä, kulkeutuu hyvin paljon hiekkaa. Mikäli imuroit eteisen joka päivä ja sijoitat laadukkaaseen kuramattoon, hiekka ei kulkeudu muualle asuntoon ja tee sitä sotkuisen näköiseksi. Imurointi pieneltä alalta vie ehkä viisi minuuttia, mutta säästää sinut isommalta työltä.

Lisää loistavia vinkkejä arkeen ja elämäntyyliin löydät jossa laajasti tietoa terveellisistä elämäntavoista.

mts_blogging