Tärkeä kehomme määrittelee pitkälti hyvinvointiamme

Kuten kaikki hyvin tiedämme, kehomme määrittelee tasapainoista elämää ja on hyvin tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. On hyvä pysähtyä välillä miettimään kehomme hyvinvointia ja kysyä siltä muutamia kysymyksiä. Milloin viimeksi olet pysähtynyt miettimään, mitä kehollesi kuuluu? Lisää loistavaa tietoa liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta löydät jossa laajasti tietoa eri aihepiireistä koskien terveellisiä elämäntapoja.

Kehon hoitaminen

Millä erilaisilla tavoilla hoidat kehoasi tai pyrit hoitamaan sitä? Venytteletkö, käytkö hierojalla, kenties vaikka uimassa? Oletko kehollesi hyvä, etkä rääkkää sitä liikaa esimerkiksi urheilemalla aina pelkästään rankkoja suorituksia? Muistathan myös rentoutumisen tärkeyden, niin että edes hartiasi eivät ole jännittyneinä?

Mikä saa sinut rentoutumaan?

Milloin olet viimeksi ollut hyvin rentoutunut, jos koitat muistella asiaa? Joskus hyvin arkiset asiat, kuten sauna tai hyvä rauhassa syöty ateria voivat saada sinut rentoutumaan. Muistathan jättää jokainen päivä aikaa myös rentoutumiselle, ettet kiirehdi tehtävästä toiseen.

Minkälainen liikkuja olet?

On tärkeää hahmottaa, minkälainen liikkuja itse on. Nautitko tehdä kovia treenejä ja antaa kaikkesi, vai oletko kuitenkin sisimmässäsi ihminen, joka kävelee pitkä lenkkejä rauhallisesti omia polkujaan? Nautitko ryhmässä tekemisestä enemmän kuin yksilösuorituksista? Mieti rauhassa minkälainen liikkuja olet sitä silmällä pitäen, että löytäisit sellaisen tavan liikkua joka ei saa liikuntaa tuntumaan pakkopullalta. Kokeile vapaasti erilaisia lajeja ja tapoja liikkua, jotta löydät oman juttusi.

Mitä raskas ruumiillinen rasitus aiheuttaa sinun vartalossasi?

Toisille ihmisille raskas liikunta saa aikaan syvästi rentoutuneen kehon, toisille taas stressitilan, jolloin uni ei tule. Iästä ja aiemmasta urheilutaustasta riippuen moni voi joko palautua nopeasti, tai lihakset voivat olla pidempään kipeät. On hyvä kuulostella tarkasti, mitä tuntemuksia juuri sinulle tulee, tuntuvatko ne hyviltä vai epämiellyttäviltä? Joskus voi olla hyväkin ylittää omia mukavuusalueitaan, mennä äärirajoille ja testata itseään kehollisesti liikunnan avulla. Aivan yhtä tärkeää on myös kuunnella kehoaan ja jos joku tuntuu liian raskaalta, lopettaa hyvissä ajoin ja antaa kehon toipua rauhassa.

Kuinka näet kehosi?

Olet varmasti kuullut siitä, miten voimakkaasti laihduttanut ihminen saattaa nähdä kehonkuvansa pitkään erilaisena. Hän saattaa edelleen valita isoja vaatteita ja kieltäytyä tekemästä asioita, joita voisi aivan hyvin tehdä, joita paino esti häntä ennen tekemästä. Monesti laihduttamisen jälkeen ihminen joutuu käsittelemään suhdettaan itseensä uudelleen. Kannattaa miettiä, kuinka puhuu omalle keholleen? Puhutko kauniisti vai rumasti, mistä pidät kehossasi ja mistä et? Voisitko oppia hyväksymään kehosi osat, joista et pidä? Mitä kehosi on antanut sinulle ja mitä saanut sinut tekemään?

Miten henkinen vointi näkyy kehossasi?

Henkisellä ja ruumiillisella puolellamme on vahva yhteys. Oletko miettinyt, miten henkinen puolesi vaikuttaa kehoosi? Moni henkinen vaivaa saattaa näkyä kehossasi josta voit lukea mielenterveysseuran sivuilta lisää.

mts_blogging