Terveelliset elämäntavat
Terveelliset elämäntavat sisältävät seuraavia asioita: riittävä lepo (hyvä uni), liikuntasuositusten mukainen liikunta, terveellinen ravinto ja hyvä sosiaalinen elämä (hyvät ihmissuhteet). Terveellisiin elämäntapoihin kuuluu myös kohtuullinen nautintoaineiden nauttiminen. Alkoholia tulisi nauttia kohtuullisesti. Huumausaineita ei pitäisi käyttää ollenkaan. Tupakanpoltto tulisi lopettaa sen haittojen vuoksi.
Terveellinen elämä on siis hyvin haasteellista elää kaikilta osin. Jos yksi elämän osa-alue on rempallaan, vaikuttaa se kaikkeen hyvinvointiin elämässä. Terveellisten elämäntapojen noudattaminen vaihtelee eri elämänvaiheissa. Jos elämänmeno on stressaavaa ja kiireistä, ei silloin aina tule noudattaneeksi kaikkein terveellisimpiä tapoja elämässään.
Sairaana ei pysty olemaan terveellinen seuraavista syistä; ruokahalun puute, unen laatu kärsii, liikuntaa ei pysty harrastamaan eikä potilas jaksa olla tekemisissä muiden ihmisten kanssa. Työttömän tai eläkeläisen on haasteellista olla sosiaalinen, jos ei jaksa mennä ihmisten joukkoon.
Lasten ja nuorten elämäntavoista ovat vastuussa heidän vanhempansa suurelta osin. Vastuuta lapset eivät vielä täysin pysty ottamaan itsestään.
Liikunnan merkitys hyvinvointiin
Liikuntaa tulisi harrastaa säännöllisesti. Lihasvoiman harjoittelu on tärkeää varsinkin, kun henkilö ikääntyy. Se on tärkeää, että jaksaa tehdä arkiset toimet sujuvasti. Lihasvoimaa tarvitaan tasapainon ylläpitoon. Siivoustyöt sujuvat vaivattomasti ja ripeästi kun lihakset ovat timmissä kunnossa. Pyykinpesut ja piha- ja puutarhatyötkin sujuvat kellfri.fi:n kanssa leikiten. Puutarhatöissä olevia välineitä on kevyt käyttää. Säännöllinen liikunta estää masennusoireita ja parantaa ne. Liikuntasalilla näkee muita samanhenkisiä ihmisiä ja heidän kanssaan voi vaihtaa mielipiteitä kiinnostavista asioista.
Kestävyysliikunta on yhtä tärkeää kuin lihanvoimaharjoittelu. Kestävyyttä voi parantaa hyvin erilaisilla liikuntatavoilla. Käveleminen on yksi parhaita keinoja kohottaa kuntoa. Se ei vaadi hienoja kuntoiluvälineitä. Hyvät lenkkarit ja iloinen ja reipas mieli riittävät. Ulkoilmassa mieli siirtyy avaralle ja raikkaalle taajuudelle. Ulkoinen luonto, metsä ja vesistöt rentouttavat aivoja. Kävellessä mieli avartuu ja arkiset huolet ja murheet siirtyvät taka-alalle. Kestävyyttä voi tietenkin harjoitella monin eri tavoin arkielämässä. Pihanhoito, nurmikon leikkaus, haravointi, halkojen hakkaaminen, remonttityöt, kotityöt ja auton pesu auttavat lihaskunnon ylläpitoon ja kohottamiseen. Kaikenlainen fyysinen aktiivisuus on hyväksi keholle.
Terveellisen ravinnon tärkeys
Terveellisestä ravinnosta tulee nykyään tietoa tuutin täydeltä. Vaikka ihmiset tietävät, mitä pitäisi syödä ja juoda, jotta se olisi terveellistä, eivät he sitä välttämättä tee. Tietoa tulee liian paljon jotta tiedon ja käytännön osaisi viedä omaan arkielämään. Mutta kuitenkin terveellisen syömisen periaatteet ovat sangen yksinkertaiset. Ruokailla tulisi säännöllisesti päivän mittaan. Ruoka annokset eivät saa olla liian isoja. Rasvaa ja suolaa tulisi välttää syömästä liikaa. Piilorasvoja ja -suolaa on kuitenkin aika mahdotonta tietää aina. Vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä tulee syödä vähintään se puoli kiloa päivittäin. Liika makeansyönti on kielletty. Makeat juomat, limsat ja mehut, ovat myöskin kiellettyjen nautintojen listalla.
Oikeaoppisella ruokavaliolla on paljon hyviä vaikutuksia ihmiselle. Veren sokeriarvot pysyvät hyvinä. Henkilö jaksaa olla energinen koko päivän. Liika makeanhimo loppuu, kun syö säännöllisesti. Ravinnolla säädellään henkilön painoa merkittävästi, eikä oikealla syömisellä tule ylipaino-ongelmia. Oikeanlainen ravinto pitää flunssan loitolla, sillä oikein syödessä ihminen saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita kehoonsa ja näin välttyy sairastamiselta.
Siis ihmisen hyvinvointiin vaikuttavat monet tekijät. Kaikkia tekijöitä ei voi saada suositusten tasolle, mutta ainakin pitää yrittää elää terveellisesti.