Kuntoliikunta ja kestävyysliikunta arkielämässä

Kuntoliikunta ja kestävyysliikunta

Liikunnan vaikutukset ihmisen hyvinvointiin ja jaksamiseen ovat kiistatta vain positiivisia. Hyväkuntoinen henkilö jaksaa omassa arkielämässään hyvin. Hän jaksaa työssään, opiskeluissaan ja muissa askareissaan virkeänä ja energisenä. Kaikki liikkuminen sujuu vaivattomasti ja ketterästi. Liikunnan vaikutukset ulottuvat koko elämään. Ihminen on luotu liikkumaan ja vierivä kivi ei sammaloidu, sanotaan sananlaskussakin. Tämä kaikki on totta. Liikunta aktivoi ihmisen lihaksia ja vetreyttää ne virkeäksi toimimaan vaihtelevissa tilanteissa. Tasapaino paranee, kun muistaa liikkua epätasaisella alustalla, vaikkapa metsässä, säännöllisesti. Aistit tottuvat maaston epäkohtiin ja reagoivat muutoksiin helposti ja nopeasti. Viesti aivoista lihaksiin kulkee nopeasti ja ihminen ehtii reagoimaan viesteihin eikä kaatumisia tapahdu niin helposti.

Liikunnan määrä viikossa

Miten paljon tarvitaan liikuntaa, jotta kunto kohoaisi tai pysyisi edes ennallaan. Säännöllinen liikunta on kaiken a ja o. Liikuntaa tulisi harrastaa noin kolmesta neljään kertaa viikossa. Noin pari kertaa viikossa tulisi harjoittaa lihaskuntoliikuntaa. Sellainen voi olla esimerkiksi kuntosalilla käymistä, lihasharjoittelua oman kehon painon avulla, halonhakkuu tai joku muu ruumiillinen rasitus keholle. Lihaskuntoharjoittelun tulisi kestää kerrallaan noin tunnin verran. Harjoittelun tulisi olla nousujohteista, jotta lihakset kehittyvät voimakkaammiksi tai että voimat pysyisivät ennallaan.

Kestävyyskuntoa tulisi harrastaa noin kahdesta kolmeen kertaan viikossa, kerrallaan noin 45-60 minuuttia. Kestävyyttä voi taas ylläpitää sellaisella liikunnalla, joka on mieluista itselleen. Esimerkiksi sellaisia lajeja ovat kävely, pyöräily, juoksu, uinti, ruohonleikkuu, marjastus, soutu ja muut mahdolliset lajit. Pääasia on, että liikkuu säännöllisesti ja liikunta on innostavaa ja mieluista liikkujalleen.

Vaikutuksia terveyteen

Liikunta aktivoi aineenvaihduntaa. Liikunta myöskin kuluttaa kaloreita ja se on apuna painonhallinnassa, jos on ongelmia ylipainon kanssa. Liikkuminen virkistää mielialaa ja saa ajatukset siirtymään kauas pois itsestä. Metsä ja kaunis luonto itsessään saa mielen rauhoittumaan, jolloin sydämen syke normalisoituu ja verenpaine alenee ja tasoittuu. Liikunta on hyvää myös aivoterveydelle. Tasainen askelkulku saa ajatukset lentämään ja luovat ajatukset pääsevät puhkeamaan esille. Aivojen verenkierto tehostuu liikunnan ansiosta.

Välineet ja asusteet

Liikunta yleensä on tehokasta ja aktivoivaa, kun liikuntavälineet ovat kunnossa ja toimivat hyvin. Lenkkeilyvaatteiden on oltava asianmukaiset. Hyvät ja jalkaan istuvat ecco kengät vauhdittavat askeleita eteenpäin tehokkaalla vauhdilla. Asialliset, tuulta ja vesisadetta pitävät lenkkivaatteet, ovat tärkeitä mukavan lenkin onnistumiselle. Nykyaikaiset liikuntavaatteet ovat niin hyviä, että niitä voi pitää myöskin kotioloissa. Vaatteet on helppo pestä, koska ne kuivuvat nopeasti. Vaatteet on suunniteltu siten, että ne eivät hiosta, vaan päästävät kosteuden päällimmäisiin vaatteisiin, joten olo on kuivan ja miellyttävän oloinen. Kuntosaliasusteisiinkin kannattaa panostaa, koska silloin treeni sujuu kuin leikkiä. Sopivat, värikkäät, joustavat ja hyvännäköiset asusteet ovat ilo sekä mielelle, että keholle. Eri lajeille on suunniteltu asianmukaisia varusteita kuten uintiin uimapuvut ja juoksuvyöt, pyöräilyyn omat varusteensa ja muihinkin liikuntalajeihin omat asusteet ja varusteet.

Liikunta arjessa

Liikunta tulisi sisällyttää arkielämään sujuvasti, ettei aina tarvitsisi lähteä erikseen kotoa liikuntaa suorittamaan. Hyötyliikunta tulisi siis ottaa ohjelmaan päivittäin. Tällaisia liikunnan muotoja ovat esimerkiksi työmatkapyöräily tai -kävely. Avuksi voisi ottaa erilaisia teknisiä sovelluksia, joista tavallisin on varmaan askelmittari. Päivittäin tulisi mittariin kerryttää 10 000 askelta, jotka voi kerryttää vähitellen päivän mittaan. Tämä askelmäärä kehittää kestävyyskuntoa riittävästi.

mts_blogging